Samyang 14mm f2.8 og 85mm f1.4 RF-objektiver – Canon EOS R

Filmplus-Samyang-rf-85-f1-4-canon-eos-r-2
Filmplus-Samyang-rf-85-f1-4-canon-eos-r-2
Filmplus-Samyang-rf-85-f1-4-canon-eos-r-2
Filmplus-Samyang-rf-85-f1-4-canon-eos-r-2
Filmplus-Samyang-rf-85-f1-4-canon-eos-r-2
Filmplus-Samyang-rf-85-f1-4-canon-eos-r-2

Nye Samyang RF-objektiver til Canons EOS R serie

Samyang er et af de få firmaer der har produceret objektiver til Canons EOS R serie. De er for nylig kommet ud med 14mm f2.8 og 85mm f1.4. De to objektiver lånte jeg fra Focus Nordic og kameraet fra Goecker for Shooters idet jeg ikke normalt bruger Canon, på nær et 24mm Tilt/Shift-objektiv jeg bruger til arkitektur.

Jeg havde kameraet i en uge, så jeg var glad for at den danske sommer bød på lidt sol ind i mellem. Jamen det gjorde den altså. Jeg havde både sol på Køge Havn og i København de dage jeg var ude at skyde.

Der er ingen tvivl om at jeg er meget glad for at skyde med 85mm pga. den lave dybdeskarphed. Her er den ekstra lækker på det her objektiv er et f1.4 🙂 Dybdeskarpheden er så minimal at det er helt skræmmende. Fokus skal være ekstremt præcist og det er det her. EOS R har en touch-skærm. Det gør at man kan tilgå indstillinger direkte fra skærmen ved bare at trykke på den indstilling du gerne vil ændre. Det gør også at du kan vælge fokus på den måde. Det er smart.

Jeg skyder ofte helt åbent. Altså med lavt blændetal. Det gjorde jeg også her. Helt ned på f1.4! Andre der har prøvet synes ikke skarpheden er god nok på 1.4, men det har jeg ingen problemer med. Til det jeg laver er den fin. Specielt fordi den bokeh (sløring) der kommer i baggrunden er vanedandende. Sindsygt lækker og blød.

Det er klart (og tydeligt) at skarpheden bliver væsentligt bedre fra f2.0 og derover. Men sådan er det med de fleste objektiver når man blænder ned.

Autofokus og øje-fokus

85mm fra Samyang er det perfekte portrætobjektiv og jeg ville ønske jeg havde haft tid til en portrætsession. Men det mo jeg have til gode. Jeg har dog lånt et af Samyangs officielle billeder, som er taget af Dustin Abbot (DustinAbbott.Net) og det viser ganske godt hvad 85’eren er i stand til. Se Nedenfor. 

1649148441

Fokushastigheden på både 14mm og 85mm er helt i top. Det lader ikke noget tilbage at ønske. Samtidig har Canon EOS R face detection og eye-focus hvilket Samyangs objektiver understøtter. Det er super fedt. Jeg fik ikke muligheden for at teste det ret meget. Men det virker super godt.

Fokuseringen, Samyangs Dual Linear Sonic Motor er meget stille og lynhurtig og begge objektiver har en AF/MF knap på venstre side af objektivet.

Prismæssigt er der ikke noget at komme efter. Samyang leverer den vanligt meget acceptable pris. Canon har ikke selv et 85mm f1.4. De har et f2.0 og et f1.2 – og Samyangs er billigere end Canons eget 85mm f2 og koster 1/4 af 85mm f1.2 som jeg desværre ikke har haft lejlighed til at prøve.

Jeg skød et par billeder med Samyang 14mm f2.8, men det er meget wide og ikke noget jeg bruger ret tit, på nær når det er interiørbilleder. Den har et synsfelt på hele 113.9 grader. 

For mig er det prismæssigt i orden med Samyangs 14mm f2.8 der ligger på ca. 5.300,- I Canons egen linie er det tætteste du kommer på et 14mm et 15-35f2.8 til kr. 17.300. Det er også en slags penge.

 Nærgrænsen på 14mm er 20 cm og på 85mm er den 90cm. Meget på linie med andre lign objektiver.

Byggekvalitet

Byggekvaliten er virkelig god. De har selvfølgelig metal mount, men selve kroppen er lavet af plastic og er vejrforsejlet. Fuldstændig på linie med eks. Samyangs objektiver til Sony E-mount som jeg selv bruger. 

Det er dejligt at se at Samyang fokuserer på Canons Nye EOS R-format som en af de få 3. partsproducenter. Ser frem til at se hvad det næste er der kommer fra dem. Mon ikke det er noger 35 og 50mm f1.4… vi kan håbe.

Herunder er det billeder fra Samyang 85mm f1.4 RF og længere ned er der fra Samyang 14mm f2.8. 

Tak fordi du kiggede/læste med!

Samyang 85mm f1.4 RF

Samyang 14mm f2.8 RF