Tips og tricks til langtidseksponering

Jeg elsker langtidseksponering!

Langtidseksponering er sjovt. Det bringer noget frem i billederne som man ikke normalt får. Lange striber fra billygter, lækkert blødt vand, effekter der viser mennesker i bevægelse osv. Hvis du kunne tænke dig at komme i gang med langtidseksponering, så har jeg samlet et par tips og tricks til dig her. Du er altid velkommen til at skrive til mig hvis du har spm. til mine blog-indlæg eller bare generelt. Brug kontaktformularen nederst i dette indlæg.

Denne blog-post er delt ind i disse 5 sektioner: 1. Et godt og solidt stativ, 2. Filtre, 3. Gode objektiver, 4. Kamera og indstillinger og til sidst 5. Andet grej

Hornbaek-Havn-Filmplus-Sony-a7riv-samyamg-35-f28-3

Sony a7RIV – Nisi 15mm F4 – 15 sek. – NiSi ND1000 – Bella Vista, Klampenborg

1. Et godt og solidt stativ

Sørg for at have et godt solidt stativ så du undgår rystelser. Det er alfa omega. Jeg bruger forskellige stativer, alle fra Sirui og alle klippe stabile. Min favorit er et Sirui R-5214-X 10-lags carbonstativ med et bundsolidt K-40-X kuglehoved på, ligeledes fra Sirui. Kuglehovedet kan strammes så kameraet ikke tilter pludselig når man løsner tommelskruen. Det gør også at man nemt kan lave mindre justeringer i alle retninger. Stativet har også en såkaldt center column, som gør det enkelt at køre kameraet op og ned i højden. 

Hornbaek-Havn-Filmplus-Sony-a7riv-samyamg-35-f28-3
Hornbaek-Havn-Filmplus-Sony-a7riv-samyamg-35-f28-3

2. Filtre

Til langtidseksponering er det (næsten altid) nødvendigt at anvende filtre, så du kan styre lukketiden uden at skulle justere på blænde og ISO. Men hvorfor anvende et filter? Fordi at selv ved blænde 22 og iso 100 bliver dine billeder overbelyst allerede ved 1/8 eller 1/4 sek. Jeg anvender oftest et NiSi Nano IR ND1000 4×4 (100x100mm) filter. Med det kan jeg komme ned på 30 sek. eksponeringer ved eks. solnedgange eller på dage hvor der ikke er alt for kraftigt solskin. Et ND1000 filter er et 10-stop filter, hvilket vil sige at det blænder ned 10 gange. Ved at lave så lange lukketider som 20-30 sek kan man eks. få vandet til at blive helt blødt som på flere af billederne her på siden. Eksempelvis det lige herunder. Se flere tips til indstillinger under “4. Kamera og indstillinger” længere nede på siden!

Min NiSi V6 filterholder har 3 “spor” og kan derfor indeholde 3 filtre, for de kan nemlig godt stackes. Eks etND-filter og  gradueret filter, så jeg kan blænde den lysere himmel ned uden at ændre på resten af billedet. Filtrene har nanocoating på begge sider og er derfor meget afvisende ift. støv, fugtighed og fedtede fingre. Skulle der komme noget på, så er det nemt at tørre af igen. Husk at have en pusdeklud med.

Hornbaek-Havn-Filmplus-Sony-a7riv-samyamg-35-f28-3

Sony a7RIV, Nisi 15mm f4 – 30 sek. @f5.6, NiSi ND1000 – Arne Jacobsens livreddertårne, Bellevue, Klampenborg

3. gode objektiver

Til langtidseksponering skyder jeg oftest med vidvinkler. Men i virkeligheden kan alle typer objektiver kan bruges. Dog er det vigtigt at sige at jo mere zoom du har på, desto vigtigere er det at du har et stabilt stativ, for at undgå rystelser.

Som sagt skyder jeg oftest med vidvinkler. Gerne med 12 til 17 mm men også højre afhængigt af motiv. Jeg bruger bla. Samyang 12mm f2.0, Samyang XP 14mm f2.4, Samyang AF 14mm f2.8, Nisi 15mm f4, Samyang 35 og 50 f1.4 eller Tamrons 17-28 eller 28-75 f2.8 objektiver. Har endnu tilgode at lave langtidseksponing med eks. min 70-180mm f2.8 fra Tamron. Det må jeg ud og prøve snart.

Hornbaek-Havn-Filmplus-Sony-a7riv-samyamg-35-f28-3

Sony a7RIV, Samyang AF 14mm f2.8, 1.6s @f16 – Ørestaden, Plaza Hotel, København.

4. Kamera og indstillinger

Når det kommer til kameraet, så kan du bruge det du har. Selv analoge kameraer kan bruges til langtidseksponering. (se billede fra mit Hasselblad X-Pan længere nede) Jeg bruger mit Sony a7RIV nu. Når du skal i gang med at langtidseksponere, så husk at slå eventuel stabilisering i kameraet fra. Det er der ikke behov for stabilisering og det kan udmønte sig i nogle dårlige billeder med lav skarphed. Det er som om at den aktive stabilisering faktisk skaber små rystelser når kameraet er på et stativ og du eksponerer i lang tid. Så husk at slå det fra. 

Når du fokuserer så brug autofokus, men slå den fra når fokus er fundet. Så er du klar til at tage billedet når motivet er på plads. Så skal kameraet ikke til at fokusere igen. 

Eksponeringstider, blænde og iso

Når du skal langtidseksponere så er her et par tips til Eksponeringstider, blænde og iso. Hvis du bruge et spejlløst kamera, så kan du mere eller mindre se hvordan dit billede bliver på skærmen, inden du trykker på udløseren. Jeg benytter oftest ISO 100 eller lavere, da jeg på den måde undgår støj i billedet. Blændemæssigt ligger jeg oftest mellem 7.1 og 13-16. Lad være med at gå højere op da de fleste objektiver ikke er gode over blænde 16. Omvendt kan du bruge lave blændetal hvis du vi opnå en bokeh i bagrunden eller sløre bestemte dele af billedet.

Lukkehastigheden er nu det springende punkt, den afgør hvor meget billygterne sløres, hvor blødt vandet bliver eller sagt på en anden måde; hvor meget motion blur der kommer. Altså hvor meget de bevægelige dele af billede rør sig mens kameraet “står åbent”. Ved strandbilleder og ønsket om blødt vand anvender jeg oftest 20-30 sek. eksponeringstid. På billeder med billygter 1-2 sek, afhængigt af hvor mange biler der kører forbi. Mange biler kan klare længere eksponeringer. Men prøv dig frem og se hvordan det virker. Det er super sjovt at lege med!

Filmplus-long-exposure-7

Sony a7RIV, Nisi 15mm f4 – 30 sek. f5.6, NiSi ND1000 – Arne Jacobsens Belle Vista og Bellevue Theatret, Klampenborg

5. Andet godt grej til langtidseksponering

Kabeludløser eller trådløs remote for at undgå rystelser nå du trykker på udløseren. De er også super anvendelige i “bulb mode” hvor der er lukket op fra du trykker på udløseren, holder den nede og slipper den igen… specielt hvis du er ude i eksponeringer der varer 1-2 minutter.

Apps; der findes forskellige apps til langtidsekponering som eks. Nisi’s egen app og  Photopills. Det er dog ikke noget jeg bruger. Men google dem og se hvad andre gør. Det kan være det er noget for dig.

Sidste tip er at sørge for lidt godt at spise og drikke hvis du skal være ude længe. Det tager jo lidt længere tid end almindelige snapshots. En sandwich og lidt kaffe, the eller vand er altid godt at have med.

Hornbaek-Havn-Filmplus-Sony-a7riv-samyamg-35-f28-3

Sony a7RII, Sony Carl Zeiss 16-35, 20 sek. f14 – Copenhagen International School, Nordhavn, København

Hornbaek-Havn-Filmplus-Sony-a7riv-samyamg-35-f28-3

Sony a7RII, Carl Zeiss Batis 18mm, 30sek, F13 – Nisi ND64 + Cir. Pol – Islands Brygge, København

Filmplus-long-exposure-12

Sony a7RIV, Samyang 12mm F2, 30 sek @f5.6 – NiSi ND1000 – Arne Jacobsens livreddertårne, Bellevue, Klampenborg

Hornbaek-Havn-Filmplus-Sony-a7riv-samyamg-35-f28-3

Håndholdt Hasselblad X-Pan, Fujifilm Provia 100F,  45mm Carl Zeiss, f4, 1 sek. – Nørreport Station, København

Hornbaek-Havn-Filmplus-Sony-a7riv-samyamg-35-f28-3

Sony a7RII – 40mm Carl Zeiss Batis, 3,2sek, F11 – Metropolis, Sluseholmen, København

Hornbaek-Havn-Filmplus-Sony-a7riv-samyamg-35-f28-3

Sony a7III, Tamron 17-28mm f2.8 – 30s @F16 – Hotel D’Angleterre, København

Spørgsmål? Store eller små?
Skriv til mig!

+45 2080 9805