På tur med Samyangs manuelle XP 14mm f2.4 asfæriske vidvinkel

Vidvinkler under 20mm er normalt ikke noget jeg er så vild med…

Men Samyang XP 14mm F2.4-objektiv er imo noget helt specielt. Det er designet til kameraer med mere end 50MP og har uovertruffen opløsning og producerer billeder af virkelig høj kvalitet. Objektivet er at blænde f2.4 til f22 og er et manuelt objektiv ift. fokus, men alt over ca. 3m er skarpt, så det er ikke så svært at skyde med. Nærgrænsen går helt ned til 28cm. Det har 9 blændeblade og på trods af forskellige coatings, så gir det nogle lækre flares og “solstrejf” (mon det hedder det?).

  Blændejustering foregår i kameraet hvis du skyder Nikon eller Canon. Mit eksemplar er en Nikonudgave. Jeg har skudt både på et Nikon D850 og på mit eget Sony a7RIV. På a7RIV brugte jeg en Nikon til Sony E-mount NF-NEX adapter fra Viltrox med manuel blændemekanik i, jeg kunne også have brugt den med elektronisk blændestyring (NF-E1), men den kostede 5 gange den manuelle, så jeg valgte den sidste. Ikke mindst fordi jeg ikke havde brug for autofokus som NF-E1 har.

Samyang XP 14mm F2.4 er en 114,12 ° ultra vidvinkel og ifølge Samyang “et objektiv der gør det muligt at fange det kreative rum ud over det, der møder øjet og skildre en udvidet følelse af dimension.” Det tror jeg på!! 14mm er vildt! På billederne med eks. tårnet ved Bellevue skulle jeg helt vildt tæt på for at motivet ikke så meget klejnt ud. Det samme med bilen herunder, der er jeg næsten helt inde ved tårnet for at komme tæt nok på. Objektivet lægger op til at skyde nogle skæve vinkler, som man kan se det i billederne af Mærsktårnet på Panum længere nede på siden.

Nikon D850 & Samyang XP 14mm f2.4

Nikon D850 – 1/250 sek – f4.5 – 14mm

Samyang XP 14mm f2.4

Samyang XP 14mm F2.4 virker sindsygt lækkert når man først får det i hånden. Det er tungt og emmer af kvalitet. Vægten ligger i de store mængder glas der er brugt. Fokusringen er blød gummi og kører virkeligt smooth. Modlysblænden kan ikke tages af. Den er fast og er en del af objektivet. Skyder du med filtre, så har NiSi lavet en speciel filterholder til Samyang XP 14mm. Du kan finde det hos eks.Goecker for Shooters eller Click i Svendborg. Med filterholderen kan du bruge NiSi’s 150mm filterserie.

Objektivet er et asfærisk objektiv. Asfæriske objektiver har linseelementer med en kompleks buet overflade, hvis radius kan ændres for at optimere lysoverførslen og korrigere de forvrængninger, der opstår i traditionelle sfæriske linser, som de fleste objektiver stadig er. Derudover giver de en exceptionel billedopløsning og muliggør også en lettere og mindre objektivkonstruktion. Lige netop den exceptionelle opløsning synes jeg at jeg ser, når jeg sidder med billederne i Capture One. Der er sindsygt høj opløsning og skarphed. Asfæriske objektiver er ikke noget nyt. Verdens første kommercielle, masseproducerede asfæriske linseelement blev fremstillet af Elgeet til brug i Golden Navitar 12 mm f / 1.2-normal linse til brug på 16 mm filmkameraer i 1956.

Samyang XP 14mm f2.4 og min analoge Nikon f4s

En af grundene til at jeg valgte objektivet i Nikonmount er at jeg så kan bruge det på mit gamle Nikon F4s fra 1997. Jeg har allerede været ude og skyde lidt billeder med den kombination. De kommer herunder. 

Samyang XP 14mm f2.4 og Sony a7RIV

Som beskrevet længere oppe har jeg skudt en del af billederne på mit Sony a7RIV med Nikon til Sony E-mount NF-NEX adapter fra Viltrox med manuel blændemekanik. De fungerer rigtigt godt. På Sonyen får jeg den fantastiske elektroniske søger, dejlig fokus peaking som er fantastisk netop når jeg bruger manuelle objektiver og så får jeg også rigtig god glæde af den 61 megapixel store sensor som er perfekt sammen med XP-objektiverne. Jeg er vild med opløsningen og skarpheden. Skal stadig vænne mig til de 14mm. Det er super wide. Jeg vil forsøge at lave en test mellem Samyang XP og Samyang AF 14mm f/2.8 FE til Sonys E-mount. Stay tuned.

Andre har også læst…

Ny favorit? Lowepro protactic MG 160 AW II Taske

Ny favorit? Lowepro protactic MG 160 AW II Taske

Den nye taske er ProTactic MG 160 AW II ligner lidt protactic SH 200 AW, og så alligevel ikke. Det er en smule mindre, har en masse nye funktioner og forbedringer og ser virkelig cool ud.